Pratite nas:

Ekspertska migracija - Novosti

Home Aktuelnosti Kako izgleda polaganje nostrifikacionog ispita? – lako sa DEKRA-om

Kako izgleda polaganje nostrifikacionog ispita? – lako sa DEKRA-om

Kandidati (uglavnom mlađe generacije) kada uđu u projekat Ekspertska migracija ne znaju baš šta zapravo znači polaganje nostrifikacionog ispita u Njemačkoj.

Polaganje nostrifikacionog ispita, ili kako ga nazivamo „FKP“, skraćeno od njemačke riječi Fachkenntnisprüfung (rijetki u startu izgovore u jednom dahu) mnogima je nepoznanica.

Kada počinju pripreme za polaganje nostrifikacionog ispita?

Priprema kandidata za polaganje nostrifikacionog ispita počinje kada kandidati završe sa predavanjima njemačkog jezika B2 Pflege po TELC-u.

Nakon što sa obučenim i iskusnim profesorima struke završe sa predavanjima i vježbama u našim modernim (po nemačkim standardima opremljenim) trening centrima, prijavljuju se za neki od unaprijed poznatih termina za polaganje. DEKRA obezbjeđuje grupne termine za kandidate iz BiH.

  • Prvi uslov – znanje!
  • Drugi uslov – dokaz da je započet proces nostrifikacije, tj. Wahlbrief u rukama.

Spisak prijavljenih kandidata iz svih centara iz BiH šalje se našim kolegama za Njemačku. Kada se popune kapaciteti, poslednje pripreme pred odlazak mogu da počnu.

Kako izgleda sam ispit?

Ispitna nedjelja uvijek počinje ponedeljkom, tako da letove uglavnom rezervišemo za subotu ili nedjelju. Na taj način kandidati stižu na vrijeme i nakon odmora od puta spremno izlaze na ispit. Ispit se sastoji iz praktičnog i teorijskog dijela. Terorijski dio obuhvata:

  1. Teoriju njege
  2. Teoriju bolesti
  3. Psihologiju

U prva četiri dana, kandidati polažu praktični dio ispita.  Kandidati imaju slučaj, opšti plan sa medikacijom, vitalnim funkcijama i drugim relevantnim podacima. Na osnovu ovih podataka, kandidat u toku 60 minuta pravi plan njege. U narednih sat i po vremena zbrinjava „pacijenta“ po planu njege. Bitno je naglasiti da se praktični dio radi sa ljudima, glumcima, koje škola obezbjeđuje. Nakon toga, sa profesorima, sledi analiza urađenog.

Poslednjeg (petog) dana slijedi, za sve kandidate, polaganje teorijskog dijela. Kandidati se redom smenjuju u tri učionice. Ispit traje po 20 minuta, a polažu: teoriju njege, teoriju bolesti sa farmakologijom i psihologiju.

Nakon obavljenog ispita, profesori saopštavaju kandidatima rezultate. Naravno, sledi neizbežno fotografisanje sa potvrdama o položenom ispitu u rukama. 🙂

Po završetku nostrifikacionog ispita kandidati imaju slobodan ostatak dana. Slobodno vreme obično se koristi za druženje (o čemu svedoče brojne fotografije koje nam šalju). Subotom kreću povratnim letom nazad.

Šta nakon ispita?

Sledeći korak je izdavanje Urkundea (dokaz o položenoj nostrifikaciji) koji u BiH stiže kroz par nedjelja. Urkunde dodatno ubrzava proces dobijanja vize. Naši kandidati su jedini koji na termin za vizu u njemačku ambasadu odlaze sa Urkunde-om u rukama. Slijedi lijepa budućnost u profesiji za koju su se školovali koja će ih zadovoljne uvek vraćati u BiH.

Napominjemo da je projekat Ekspertska migracija jedinstven po tome što se od prvog radnog dana radi sa Urkunde-om. Na prvi pogled sve ovo izgleda možda teže i duže od drugih opcija odlaska u Njemačku. Ali verujte nam, najveću prednost ovog projekta svi shvate tek kada u Njemačkoj na svojim radnim mjestima upoznaju druge ljude koji su došli da rade kao „Helfer“ i koji tek tamo moraju da završavaju ceo proces oko nostrifikacije diplome.

O tome više u narednim člancima.

Koje pogodnosti kandidati u projektu Ekspertska migracija imaju?

Mogućnost beskamatnog kreditiranja kandidata (koji se vraća u ratama tek kada počnu da rade u Njemačkoj) za avionsku kartu, smeštaj, polaganje ispita. Neizostavna je uvek dostupna podrška iz DEKRA-e, od dočeka na aerodromu od strane naših kolega, smeštaja u hotel i pratnje do škole. Ovo je samo još jedan segment poslovanja i profesionalnog odnosa po čemu se naš projekat svrstava u jedan od najuspješnijih projekata ovog tipa u regionu.

Jer, kandidati za nas nisu samo statistika, već stručno medicinsko osoblje. Iskustvo nije obavezno za uključivanje u ovaj projekat. Za znanje i pripremu kandidata odgovornost preuzimaju brojni profesori, koordinatori, menadžeri projekta. A, kada je reč i o statistici, naša je sjajna. Samo u ovoj godini, na nostrifikacioni ispit smo poslali veliki broj kandidata, od kojih je preko 80% položilo iz prvog puta!

Osim znanja, logističke podrške i organizovanog prevoza, kandidatima koji idu u Njemačku na sedmodnevno polaganje nostrifikacionog ispita, obavezno je i sedmodnevno putno osiguranje, koje mogu uplatiti u nekoj od banaka ili osiguravajućih kuća. Jer i mi smo uvek On the safe side.

Želite li da budete deo projekta Ekspertksa migracija? Ništa lakše, prijave su otvorene na ovom linku.