Pratite nas:

Ekspertska migracija - Novosti

Home Aktuelnosti Savjeti za intervju

Savjeti za intervju

InterPersonnel BiH vam kroz projekat Ekspertska migracija svakodnevno  predstavlja partnere u Njemačkoj sa kojima uspješno sarađuje u cilju pronalaženja odgovarajućeg poslodavca za sve medicinske sestre-tehničare, opšti, ginekološko akušerski ili pedijatrijski smer koji žele da rade u Njemačkoj.

Učešćem u DEKRA projektu Ekspertska migracija kandidati sami biraju poslodavce sa mogućnošću rada na cijeloj teritoriji Njemačke. Intervjui se obavljaju u Bosni i Hercegovini, a ukoliko se obje strane usaglase (i kandidat i poslodavac) potpisuje se ugovor. Prednost ovog projekta je u tome što je moguće upoznati poslodavca prije samog odlaska, a potpisani ugovor garantuje sigurnost i dogovorene uslove rada.

U skladu sa važećim propisima u zemljama učesnicama projekta, posredovanje u zapošljavanju se obavlja bez uzimanja provizije, odnosno besplatno je za kandidate projekta koji sprovodimo.

Evo i nekoliko savjeta za intervju.

Aplikacioni dokumenti su zainteresovali poslodavca dovoljno da bi vas pozvao na intervju i na taj način vam je pružena šansa. Međutim, kao i za pisanje CV-ja, takođe i za pripremu za razgovor potrebno je odvojiti vreme jer je to jedinstvena prilika da poslodavcu predstavite sebe detaljnije i na najbolji mogući način. Naravno svi intervjui su na njemačkom jeziku i kandidati se kroz jezičku obuku  spremaju i za intervju sa potencijalnim poslodavcima.

 1. Priprema za intervju?

Nije dovoljno samo se pojaviti, potrebno je i da se pripremite za intervju. Razgovor za posao može biti stresno iskustvo. Dobra priprema smanjuje stres i garantuje vam da ćete ostaviti dobar utisak na potencijalnog poslodavca. Od vaših odgovora na pitanja na intervjuu zavisiće i ishod vaše prijave.

 1. Upoznajte poslodavca

Prije samog intervjua za posao pokušajte da saznate što više o firmi u kojoj ste konkurisali. Poslodavci sasvim opravdano pretpostavljaju da vi već znate dovoljno o njima čim ste se prijavili. Oni to zapravo očekuju. Vaš potencijalni poslodavac pretpostavlja i da vi jasno znate zašto ste se prijavili i to baš kod njega. To je jedno od najnezgodnijih pitanja, ma koliko se činilo lako.

 1. Kako se predstaviti na razgovoru za posao

Prilikom odabira garderobe za intervju, potrebno je da se vodimo principima poslovnog oblačenja. Odjelo ne čini čoveka, ali svakako mnogo o njemu govori.  Iako bi trebalo da se podrazumijeva, nije možda suvišno napomenuti da su žvake, miris cigareta i uključen mobilni telefon nešto što ostavlja vrlo loš utisak. Nemojte rizikovati da zakasnite. Prema svim ljudima koje sretnete od predstavnika poslodavca ponašajte se maksimalno profesionalno i ljubazno, s poštovanjem i obavezno im persirajte. U neverbalnu komunikaciju spada svaki znak koji fizički upućujete sagovorniku, odnosno govor vašeg tela. Pristojno sjedite, bez pucketanja prstiju i prečestog mijenjanja položaja nogu i ruku. Izrazom lica i očima pokažite da slušate, da razumijete ili ne. Dozvoljeno je i nasmijati se, naravno. Budite ono što jeste, ali u svojoj najboljoj verziji.

 1. Tok intervjua za posao

Potreban vam je posao i odlučni ste da ga dobijete. Pričajući loše o drugima na razgovoru za posao, zapravo ćete loše predstaviti sebe. Tokom razgovora odgovarajte na postavljena pitanja konkretno i jasno. Pitajte sve što vam nije jasno, a čini vam se da je bitno za sam posao. Takođe, pokušajte da svaki svoj odgovor potkrepite dokazima, odnosno realnim situacijama. Nemojte se upuštati u priču o svojim ciljevima u narednih 5 godina, svedite priču na kratkoročne ciljeve. Nema potrebe da ponavljate podatke iz svoje biografije, pokušajte da pronađete nešto što bi vas zaista izdvojilo od ostalih kandidata. Osoba koja vodi intervju tj. poslodavac želi da zna šta vas motiviše. Bilo bi najbolje kada biste mogli da date precizan primer kada ste bili motivisani, uzbuđeni oko posla, kako bi poslodavac dobio jasnu sliku vaših preferencija. Zašto bi radili baš za njih? Ovde se od vas očekujete da sumirate svoje radno iskustvo. Smatrate  da trenutnim radnim iskustvom možete da doprinesete promenama u novoj kompaniji. Vi ste pouzdana osoba i vjerujete da bi bili značajan (odličan) dio njihovog tima.“ Pred kraj intervjua često ćete dobiti priliku da postavite pitanje poslodavcima. Postavljanjem unapred osmišljenih pitanja, možete iskoristiti priliku i dobiti posao za koji ste konkurisali.

 1. Skype intervju

Kada govorimo o intervjuima za posao u okviru projekta Ekspertska migracija oni se mogu odvijati i preko skajpa. Koje su specifičnosti ovakvog intervjua i na koji način da ubedite poslodavca da ste vi prava osoba za njega? Kako biste se što bolje pripremili za skype intervjupotrebno je da se pridržavate sledećih pravila:

  • testirajte sliku i zvuk pre razgovora
  • ukoliko razgovarate preko laptopa vodite računa o bateriji
  • obavestite ukućane o intervjuu kako vam ne bi u sred razgovora upali u sobu
  • obucite se elegantno
  • odaberite svetlu, jednobojnu pozadinu
  • pripremite pitanja za poslodavca
  • uvežbajte odgovore na pitanja
  • vodite računa o neverbalnoj komunikaciji

Skoro sva pravila koja važe za klasičan intervju važe i za video intervju zato nemojte da dozvolite sebi da budete previše opušteni jer razgovarate od kuće i zadržite potreban nivo ozbiljnosti i profesionalizma.

Želite li da budete deo projekta Ekspertksa migracija? Ništa lakše, prijave su otvorene na ovom linku.