Vladan Bojović, iskustva kandidata projekta Ekspertska migracija

Upoznajte projekat Ekspertska migracija kroz iskustva kandidata. Upoznajte Vladana i njegovo iskustvo od ulaska u projekat, preko učenja nemačkog jezika, do položenog nostrifikacionog ispita.

Ja sam Vladan Bojović, živim u Kragujevcu i kandidat sam 6. grupe projekta Ekspertska migracija.

Nakon završene srednje škole odlučio sam se na jako bitan korak u životu, a to je da se osamostalim, da krenem za boljim životom, daleko, izvan granica naše države. Za projekat Ekspertska migracija čuo sam od prijatelja, koji su takođe bili članovi projekta i već godinama žive i rade u Nemačkoj. Kao sto rekoh, odlučio sam se za ovaj projekat kako bih pronašao sebe, krenuo za boljim zivotom, stekao nova iskustva i prijatelje.

„Kad bismo uradili sve ono za sta smo sposobni, doslovno bismo zapanjili sami sebe.“
-Tomas Edison

Nakon kratkog intervjua primljen sam u projekat i počeo sam sa učenjem nemačkog jezika.
Uz rad, trud, zalaganje i redovno pohađanje nastave lako sam savladao jezik. Nemojte misliti da je nemoguće, moguće je! Tu su i profesori koji su se trudili da nam dosta olakšaju sve ovo, koji su bili maksimalno posvećeni, jer im je stalo da sto bolje savladamo jezik. Kada bi došlo do prezasićenja i umora, oni su uvek tu bili za nas kao podrška, davali nam vetar u leđa i zajedničkim snagama smo gurali dalje!! Jezik je broj jedan! Najbitniji! To ce vam reci svako ko je završio projekat.

Ispiti se polažu po nivoima (A1, A2, B1, B1-B2 Pflege). Pre svakog ispita smo imali adekvatnu pripremu za isti. Maksimalno su nas forsirali i zahtevali od nas znanje, kako bismo što bolje rezultate postigli! To je i cilj! Zbog toga smo se i odlučili na ovaj korak!
Ispite sam položio bez problema.

„Uspeh je zbir malih napora koji se ponavljaju iz dana u dan.“ – Robert Kolijer

Za mene je ovaj kurs bio jedno vrlo lepo iskustvo, jer sam upoznao dosta ljudi i stekao nove prijatelje.

Nakon polozenog B1-B2 Pflege ispita, počeli smo sa pripremama za stručni ispit u Nemackoj (nostrifikacija diplome).
Profesorke zdravstvene nege i doktorke su nas pripremale za ovaj ispit nekoliko meseci. Ispit se sastoji iz praktičnog u teorijskog dela.
Teorija se uci isključivo na nemačkom jeziku, zato sam rekao da je jezik najbitniji! Ovaj završni ispit je kruna svega, kruna našeg truda, rada i zalaganja!

Kolege iz drugih centara i ja smo otisli u Nemačku na 8 dana. Odlično smo sarađivali, družili se i učili, jer svi smo tu sa istim ciljem, a to je DA POLOŽIMO. To se i desilo. Položili smo stručni (nostrifikacioni) ispit u Nemačkoj. Jos jedan korak smo blizi odlasku.

Ispit sam položio bez problema. Kao sto rekoh, jezik je jako bitan. Kada se jezik dobro savlada, sve je lakše!!

Sada samo čekamo da stigne viza, kako bismo mogli da počnemo sa radom u Nemačkoj.
Postoji i mogućnost usavršavanja. Svako ko želi da uči dalje, da se usavršava, a ja sam jedan od tih, može da ostvari to u Nemačkoj.

„Nikad ne odustajte od svog sna… Istrajnost je najvažnija. Ako nemate želju i veru u sebe da nastavite da pokušavate nakon sto vam kažu da odustanete, nikad nećete uspeti!“ – TAUNI O’DEL

Preporučio bih svim prijateljima da se prijave i da postanu kandidati projekta Ekspertska migracija. Ako želite nesto da menjate u svojim životima, ako želite da Vaš rad bude adekvatno plaćen i cenjen, ako želite da budete cenjeni kao osoba – onda je ovo prava prilika za Vas!

Ako u životu radimo uvek isto, razmišljamo na isti način i imamo iste stavove, ne možemo da očekujemo promene! Moramo se menjati, a promene su dobre!

Veliki pozdrav svima

Vladan Bojović

 

Želite li da budete deo projekta Ekspertksa migracija? Ništa lakše, prijave su otvorene na ovom linku.

Izvor: www.ekspertskamigracija.com